top of page
Etsi
  • Writer's pictureMinna Karvonen 42

Maahanmuutosta ja sen vastustamisesta


(Julkaistu ensimmäisen kerran Facebookissa 19.2.2019) Jaoin tämän kuvan viime viikolla henkilökohtaisella Facebook-tililläni, ja vuorokauden sisään sain palautetta ikäiseltäni tuttavaltani vuosien takaa Yhdysvalloista.


Hänen mukaansa hyvillä ihmisillä on laillinen tapa muuttaa maahan [Yhdysvaltoihin], mutta ne, jotka eivät pääse laillisesti ovat "bad and evil". Tuttavani jatkoi vaihto-oppilasvuoteensa Suomessa viitaten, että on todella surullinen Suomen puolueellisesta mediasta - tilanne on täysin erilainen Yhdysvalloissa medioiden valinnanvapauden keskellä.


Kerroin vastauksessani postanneeni kuvan kahdesta syystä: (1) Olen huolissani alkuperäiskansojen oikeuksista ja tilasta ympäri maailman, ja halusin muistuttaa Amerikan alkuperäisväestön kohtalosta eurooppalaisten siirtolaisten saavuttua. (2) Ihmisoikeuksien puolustajana näen maahanmuuttajat ja pakolaiset ihmisinä, joille kuuluvat ihmisoikeudet.

Kuva on ironinen, ja samaan aikaan sekä huvittava että surullinen. Se, että jokin valtio määrittää heidät laittomiksi ei tee nälkää, köyhyyttä ja sotia pakenevia ihmisiä rikollisiksi, tai suoraan "bad and evil":ksi.


Tuttavani kommentti median puolueellisuudesta Suomessa sai minut pohtimaan ihmisten tiedonsaantia tänä päivänä. En ole niinkään huolissani siitä, että Suomessa uutisointi Yhdysvalloista on tietyn tyyppistä. Minua huolestuttaa enemmän median interaktiivisuus, datan kerääminen ja siitä syntyvät kuplat.


Kun keräämme ympärillemme samanmielisiä ihmisiä ja seuraamme medioita, joiden sisältö miellyttää meidän ajattelutapaamme, kuvamme ympäröivästä maailmasta helposti vääristyy. Sosiaalisen median algoritmit syöttävät meille yhä enemmän uutisia, mainontaa ja postauksia, joiden se ajattelee sopivan käyttäjästä koostamaansa profiiliin.


Yhdenmieliseen kuplaansa voi unohtua yhtälailla humaani ihmisoikeusaktivisti kuin amerikanmielinen trumpisti tai kuka tahansa. Kuplassa unohtuu, että arkea voi jakaa erimielisten ihmisten kesken. Kunnioitus erilailla ajattelevaa ihmistä kohtaan rapautuu, ja yhteistoiminnan taidot ruostuvat - ne taidot kun nimenomaan ovat erilaisten ihmisten yhdessä toimimista varten. Kuplassa katoaa myös kuva siitä, kuinka moninainen ympäröivä maailmamme on.


Vaalit on siitä(kin) hieno aika, että erilaiset äänet kokoontuvat yhteisille foorumeille. Pohjoismaissa on vuosikymmenten ajan tehty yhteistyötä monipuoluejärjestelmässä etsien yhteisymmärrystä ja kompromisseja. Erilaisuus on rikkaus (klisee, jäin kiinni) ja jokainen ihminen - paperillinen, paperiton, laiton tai laillinen - on arvokas. Taistellaan näissä vaaleissa mielipiteidemme ja arvojemme puolesta - mutta ei taistella ihmisiä vastaan.


Hyvää vaalikevättä!

0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page