top of page
Etsi
  • Writer's pictureMinna Karvonen 42

Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeudet EU:ssa


Perjantaina 17.5. vietetään kansainvälistä homo-, trans- ja bifobian vastaista päivää (IDAHOT). Osallistun Setan päivän kunniaksi järjestämään paneeliin Helsingissä, jossa pääsen kertomaan tavoitteistani ihmisarvoisemman Euroopan puolesta. Tervetuloa yleisöön ja tapaamaan minua paneelin jälkeen!

Taantumaa sateenkaarivähemmistön oikeuksissa


Itsekin seksuaalivähemmistöön kuuluvana olen huolissani Euroopan laajuisesta kehityksestä, jossa konservatismi kasvattaa suosiotaan ja sen seurauksena vähemmistöjen oikeudet ovat uhattuna. Nyt sateenkaarioikeudet eivät ole pysyneet vain paikallaan, vaan taantumaa on tapahtunut ensimmäistä kertaa vertailun kymmenvuotisessa historiassa, toteaa ILGA-Eurooppa (Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen eurooppalainen kattojärjestö) tänään julkaistussa raportissa. Raportissa tarkastellaan, miten eri Euroopan valtioiden lainsäädännössä ja viranomaistoiminnassa kohdellaan sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjä.


Sekä minä itse että Feministinen puolue olemme sitoutuneet edistämään seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeuksia, itsemääräämisoikeutta ja yhdenvertaisuutta. Euroopan maat ovat hyvin eri tasoilla sateenkaarioikeuksien turvaamisessa. Yleinen väärinymmärrys on se, että tasa-arvoinen avioliittolaki olisi päätepiste matkalla yhdenvertaisuuteen. Samaa sukupuolta olevat ovat voineet solmia avioliiton Suomessa nyt kahden vuoden ajan. Sateenkaariväki iloitsee tästä oikeudesta, mutta tämä ei ole ratkaissut mm. trans- ja intersukupuolisiin kohdistuvia ihmisoikeusloukkauksia. Suomessa tarvitaan kiireellisesti uusi translaki, jossa ei enää vaadita lisääntymiskyvyttömyyttä sukupuolen juridisen muutoksen edellytyksenä. Tarvitaan myös lainsäädännön takaama kehollisen koskemattomuuden suoja intersukupuolisille. Tällä hetkellä Suomessa tehdään vastasyntyneille peruuttamattomia kosmeettisia sukupuolipiirteitä muokkaavia toimenpiteitä, kuten sukuelinten kirurgista normalisointia ja hormonihoitoja.

Nuori - äänestä eurovaaleissa!


Jotta nämä muutokset saadaan lainsäädännössä toteutettua, tarvitaan poliittista tahtoa. Euroopan maissa kehitysaskeleita otetaan eri tahdissa, mutta yhtä kaikki edistys vaatii tukea poliittisilta päättäjiltä. Euroopan unioni voi toimia tässä edesauttajana ja oikeuksien vahvistajana – tai sitten vetää kehitystä taaksepäin. Konservatiivisten arvojen kannatus on lisääntynyt kaikkialla Euroopassa, ja tämän arvolinjan poliitikkojen nousu valtaan tietää vaikeuksia vähemmistöjen oikeustilanteelle.


Vastavoimaksi tarvitaan tinkimättömiä ihmisoikeuksien puolustajia. Nuoret aikuiset ovat kasvaneet ajassa, jossa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asema on kehittynyt valtavasti. Varsinkin Suomessa voi olla vaikea ymmärtää, kuinka hauraalla pohjalla vähemmistöjen oikeudet EU:n laajuisesti ovat. Huoli äänestystuloksesta on aito; edellisissä eurovaaleissa vain joka kymmenes 18-24-vuotias äänesti. 26.5. käytävissä vaaleissa ratkaistaan Euroopan kehityksen suunta. Vain äänestämällä varmistat, että kannattamasi arvot näkyvät vaalituloksessa.



Lisätietoja paneelista löydät tapahtumasivulta:

https://www.facebook.com/events/2678895488793851/

ILGA-Europen raportti:

https://www.ilga-europe.org/sites/default/files/2019/full_annual_review.pdf

0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page